Magnus (Z)

Arjen Lubach

 

Primaire gegevens

De schrijver van dit boek is Arjen Lubach. De titel van het boek is Magnus en het is uitgegeven in 2017.

 

Inhoud (samenvatting)

"Magnus" gaat over Merlijn Kaiser die pas geleden is verlaten door zijn vriendin Caro.  Merlijn heeft epilepsie wat ervoor zorg dat hij soms stukken in de tijd mist. Ook is hij toneelschrijver, maar het lukt hem niet om een goed stuk in elkaar te zetten. Als hij op een morgen hoort dat er vreemde uitgaven zijn gedaan van zijn creditcard vanuit zweden, besluit Merlijn in een impuls om naar Zweden te gaan en de dief op te sporen. Uiteindelijk komt hij in contact met de dief die Magnus heet. Merlijn stelt zich voor als Walter zodat Magnus niet door heeft dat hij is betrapt. Later gaat Merlijn mee naar Magnus zijn huis en ontmoet daar Magnus zijn dochter Cecilia. Hij wordt verliefd op Cecilia. Uiteindelijk vertrekt Merlijn uit Stockholm om naar Uppsala te gaan, daar waar Cecilia woont. Daar woont hij een lange tijd. Hij krijgt hier veel inspiratie voor zijn toneelstuk. Hij schrijft het stuk zelfs af. Als op een dag Cecilia en Merlijn weer bij Magnus op bezoek gaan vindt Merlijn naaktfoto's van zijn ex-vriendin Caro in een doos waar Genève op staat. Hij vertelt het hele verhaal aan Cecilia, maar zij loopt boos weg. Merlijn spreek vervolgens met Caro af in Kopenhagen om van haar het verhaal te horen. Het blijkt dan dat Caro na haar examenjaar naar Genève is gegaan als kindermeisje van Cecilia. Caro kreeg daar een relatie met Magnus. Maar uiteindelijk werd het Caro teveel en maakte een einde aan die relatie. Magnus pikte dat niet en wilde geld van Caro daarvoor in de plaats. Eerst gaf ze hem contant, later van haar eigen creditcard en toen daar geen saldo meer op was, van de gezamenlijke creditcard van haar en Merlijn. Zo kon Magnus dus betalingen doen met de creditcard van Merlijn. Later neemt Cecilia Merlijn mee naar Genève om te laten zien waar het allemaal gebeurde. Na hun reis naar Genève moeten ze naar Amsterdam omdat de première van Merlijns toneelstuk "Een goede dag" wordt opgevoerd. Later in zijn huis aangekomen in Amsterdam, is daar Caro. Caro en Cecilia vallen elkaar in de armen en er is geen plaats meer voor Merlijn.  Merlijn loopt het huis uit en krijgt opnieuw een epileptische aanval. Hij is dus nog steeds de loser.

 

DE VERDIEPING

Compositie en tijdsverloop

Het verhaal speelt zich af in het heden. Het verhaal wordt niet echt chronologisch verteld. Er zijn veel flashbacks, maar ook stukjes waarin de tijd ineens heel snel gaat. Dit zijn flashbacks naar keren dat Merlijn een epileptische aanval had of wanneer hij terug denkt naar de tijd dat hij iets met Caro had. Ook spring je soms een beetje vooruit in de tijd als Merlijn een aanval krijgt, maar dat komt omdat hij ook gewoon een stuk van de tijd mist door de aanval. Er gebeurt dan als het ware even ‘niks’. In het verhaal wordt er verteld over de ontmoeting van Caro en Merlijn maar ook over het heden. Hiertussen zit denk ik 10 jaar verschil.

 

Ruimte

Het verhaal speelt zich in heel veel verschillende landen en plekken af. Hij heeft in Groningen en Amsterdam gewoond. Daarna gaat Merlijn naar Zweden om te zoeken wie zijn creditcard gebruikt. Merlijn is verder ook nog in Uppsala, Kopenhagen en Geneve.

 

De wijze van vertellen

Het boek heeft een ik-vertelwijze. Merlijn verteld achteraf het verhaal wat er is gebeurd vanuit zijn perspectief.

 

Thema

Zelf niet de touwtjes in handen hebben/de zin van het leven.

 

Motieven

Onmacht, identiteit, eenzaamheid

Personages

Merlijn Kaiser:

Merlijn is de hoofdpersoon van het boek en is 27 jaar. Hij had een relatie met Caro. Hij heeft epilepsie, maar is ondanks dat veel bezig met toneelschrijven. Hij heeft ook vaak last van absences, waardoor hij soms delen van zijn leven mist.

 

Caro:

Caro was de vriendin van Merlijn, maar vond hem te saai en verliet hem.

 

Cecilia:

Dit is de dochter van Magnus (de man die geld uitgaf op de naam van Merlijn). Ze heeft geen leuke jeugd gehad, omdat haar ouders altijd weg waren.

 

Titel, ondertitel en motto

De titel van dit boek is Magnus. Deze verwijst naar de man die het geld van Merlijn gebruikte op zijn naam. Er is wel een motto, van Erwin Olaf. “Soms ben ik in mijn eigen huis. Dan zit ik thuis op mijn bank en dan denk ik: ik wil naar huis". In het boek voelt Merlijn zich ook niet thuis op bepaalde plekken, dus dit motto verwijst naar de hoofdpersonage.

 

Keuzeopdracht

Merlijn Kaiser (27 jaar) vindt het sinds hij nog een klein kind was, fantastisch om toneel te schrijven. Na een tijd eraan gewerkt, heeft Merlijn eindelijk zijn toneelstuk ‘Een goede dag’ af. Zijn inspiratie kwam van een vrouw waar hij een relatie mee heeft gehad. Hij ging naar Uppsala om haar te bezoeken en heeft daar zelf ook nog een tijdje gewoond. Zijn toneelstuk is binnenkort te zien in theaters door heel het land. Merlijn zelf zegt dat hij erg trots is op zijn werk. Hij heeft namelijk epilepsie en mist soms delen uit zijn leven. Dit heeft voor veel moeilijkheden gezorgd tijdens het schrijven. Hij heeft veel tijd en energie in zijn toneelstuk gestoken en hoopt dat er dan ook veel mensen komen kijken naar zijn toneelstuk. Dat komt waarschijnlijk wel goed, want zijn toneelstuk is al 3 keer uitverkocht.

 

Literaire vormen

Proza

Maak jouw eigen website met JouwWeb